Aşağıda linki takip ettiğinizde, her yıl Türkiye’den firmaların da katıldığı bir ödül töreni yapılır. Bu yazıyı yazdığım 2018 den sonra 2020 yılında Türkiye den Mavras ve Oleamea markaları altın madalya ile ödüllendirildi. 2023 yılında Düet Memecik Premium, trilye bölgesinden Bayolive ve yine Memecik türü ile Zeytinseli ülkemize altın madalya kazandırdılar.
Burada Dünyanın en iyi zeytinyağı seçilir. Ona tadımı, harmonisi, kokusu, tadı ve rekoltesinden dolayı ödül verilir. Türkiye den genellikle Edremit yöresinden katılan zeytinyağları da ödüle layık görülür. Ama biz iç piyasa da o ödül almış ürünleri göremeyiz. Çünkü hemen yurtdışına satılır. 🙁
https://bestoliveoils.com/brands/trefort
Yukardaki linkte de gördüğünüz üzere Dünyanın en iyi zeytinyağı (2018) İtalyanın Galda gölü kıyısında Bonomelli ailesi tarafından 1950 yılından beri Drizzar türü zeytinden ürettikleri zeytinyağıdır.
Paulo Bonemelli bu zeytinyağının en iyi olmasını; tatlı su gölü olan Garda gölüne, etrafının dağlarla çevrili bir iklim koruyucu olmasına, ılıman bu iklimdeki bereketli toprağa, asırlardır elde bulundurdukları Cassalive olarak ta bilinen Drizzar türü zeytin ağaçlarına bağlamaktadır. Tabi ki pazarlama kapsamında en güzel şişelerle dünyanın beğenisine sunulmaktadır. Bu sunum ve pazarlama çalışmalarında en iyi laboratuvar tahlil sonuçları da yardımcı olmaktadır. Bu sayede Galda gölü bahar ve yaz aylarında Alman ve Hollandalı turistlerle dolup taşar….
Zeytinyağını Vücudumuz depolamadığı, antioksidan olduğu için son derece sağlıklı bir üründür.
Tüm dünyada Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler iklimleri gereği zeytin üretimine en elverişli topraklara sahiptir. Yaklaşık 13 milyon ton olan Dünya zeytin üretiminin %86’sı 6 tipik Akdeniz ülkesinde yoğunlaşmıştır. Sırasıyla üretimin %26’sı İspanya, %23’ü İtalya, %15’i Yunanistan, %9’u Türkiye, %8’i Tunus ve %5’i Fas tarafından sağlanmaktadır. 9.8 milyon hektarlık alanla dünya zeytin üretim alanının %95’i Akdeniz’in çevresindeki ülkelerde toplanmıştır. Geriye kalan kısmı Akdeniz İklimi’ne sahip Latin Amerika ülkeleri, Avustralya ve Çin’de ve diğer ülkelerde yapılmaktadır.
Uluslararası Zeytin konseyi raporuna göre 2017 verilerine göre hazırlanmıştır.
Source: http://www.gauchogourmet.com/how-is-olive-oil-produced.html
https://tr.euronews.com/2018/07/02/turkiye-zeytinyagi-uretiminde-dunya-lideri-olabilir-sorun-markalasma-ve-pazarlama
Zeytinyağı Çeşitleri nelerdir?
- Naturel ( Virgin ) Zeytinyağı
- Rafine (Refined) Zeytinyağı
- Riviera Zeytinyağı
Natürel Zeytinyağı
Natürel Zeytinyağları, zeytin meyvesinin dalından koparılmasının ardından 4 saat içinde, 27 derecenin üzerine çıkmayan bir ısıda, mekanik yöntemlerle sıkılmasıyla elde edilen ve herhangi bir rafinasyon işlemi gerektirmeksizin “doğrudan yenebilir” halde olan yağlardır.
Natürel zeytinyağları da asit derecelerine göre uluslararası zeytinyağı konseyi (UZK) ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından belirlenen standartlara göre üç gruba ayrılır:
a) Natürel sızma zeytinyağı: Oleik asit cinsindeki serbest yağ asitliği, en düşük seviyede olan yağdır. Natürel sızma zeytinyağı, kusursuzdur. Erken hasat zamanı toplanan zeytinlerin soğuk sıkım yöntemiyle sıkılmasıyla elde edilir. Daha çok çiğ olarak tüketmeye uygundur. Balıkların, salataların, haşlanmış sebzelerin üzerine dökmek suretiyle doğrudan kullanılabilir. Tadı meyvemsi ve hafif acımtıraktır, boğazda hafif yanmaya sebep olur.
b) Natürel birinci zeytinyağı: Sızma zeytin yağına göre asitlik oranı daha yüksek olduğu için hafif kusurlu olarak tabir edilirler. Natürel ya da sadece virgin olarak adlandırılır. Hem fiyat hem de nitelik açısından yemek pişirmede kullanmaya çok daha uygundur.
c) Natürel ikinci zeytinyağı: Serbest yağ asitliği, oleik asit cinsinden her 100 gramda 2,0 ile 3,3 gram arasındadır. Asit derecesi yüksektir, dolayısıyla en düşük kaliteli yağdır. Bu asit seviyesinden daha yüksek asit seviyesine sahip olan yağlar rafine edilmeye gönderilir. Natürel ikinci zeytinyağları kızartmalarda kullanılabilir.
2- Rafine Zeytinyağı:
Yüksek asitli zeytinyağlarının doğal yapısında farklılığa yol açmayan yöntemlerle yenilebilir hale getirilmesine rafine zeytinyağı denir. Rafinasyon aşamaları, yağ asitlerinin ayrıştırılması ,renginin açılması, tat ve kokusunun ayrıştırılması gibi süreçlerden oluşur. İçerisinde her 100 mililitrede 0,3’ten az oleik asit barındırır. Kızartmalar için idealdir.
3- Riviera Zeytinyağı:
Natürel zeytinyağı ile rafine edilmiş zeytinyağlarının karıştırılmasıyla oluşturulmuştur. İtalyanlar bulmuştur. Her 100 mililitrede 1 gramdan az oleik asit bulundurur. Bu yağ da doğrudan soğuk ve sıcak yemeklerde ayrıca kızartmalarda kullanılabilir.
(4)- Lampant Zeytinyağı
Asit oranı 3,3 ten yüksek olan bu yağlar kusurlu olarak kabul edilir. Bu yağlar doğrudan tüketim için uygun değildir. Sağlıklı olarak tüketebilmek için rafine edilerek yüksek asit ve kötü tat ve kokuları giderilir. Bu yağlar aynı zamanda sabun yapmak için kullanılır.
Bursa İznik Gölünde Gün batımı
Esen KALIN……
Burçin Erkan farkı ile çok bilindiği sanılan zeytin ve zeytinyağı ile ilgili olarak yeni bilgilere ulaşacağınız bir yazı olmuş. Dikkatle okunası… Zeytin ölmez, kadim ağaç olarak bilinir ve kutsal kitaplarda Yaradan zeytin üzerine yemin eder… Meyvesi ile yağı ile sağlık ve lezzet için vazgeçilmez olan zeytin ağacı daha çok dikilmeli ve var olan ağaçlar bakımı yapılıp gelecek kuşaklar adına korunmalı…
Dalından toplanıp aynı gün sıkılan yüksek kaliteli düşük asitli gerçek Soğuk Sıkım (24 derece) zeytinyağlarını ve Marmara Bölgesi’ne has en kaliteli zeytinleri en uygun fiyata bulabileceğiniz tek gerçek yer http://www.dirim.com.tr
Sayın Dirim Gıda. Reklam bitti ise; biraz yazımız hakkında yorumunuzu bekliyoruz.
Hi,
Teşekürler. Bu bilgilerin devamı gelir umarım . Türkiye’de en büyük sorun üretmek değil bilgi ve kaliteden uzak hareket etmek . Bende yeni girdim zeytin yetiştiriciliğine . Ve sürekli araştırma yapıyorum . Hiç bir bilgi diğeri ile aynı değil . Ziraai destek olarak zaten herkez ayrı bir sorun. Umarım dünyayı örnekleri gezme imkanımız olur .
Fırat bey, İspanya Dünyada ilk sırada. Türkiye ise ya 3. ya 4. sırada gidip gelmekte. Ne var ki İspanyanın şu an yetiştirdiği yeni tür zeytin ağacı inanılmaz bir rekolteye sahip ama ne varki 10 yıl sonra ölmeye başlıyor. Toprağı içinde ki her şeyi sömürüyor. Biz de ise yeni kapalı ortam dikey tarım sistemi ile zeytin fideleri 3 yılda meyve vermeye başladı. 10 yılda veren zeytini 2 yılda verim alma çalışmaları büyük bir hızla ilerliyor. Bu zeytin olayı hiç bitmeyecek bir emek. Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın. Yorumunuz için teşekkür ederim.