Afrikanın en yüksek dağı; Kilimanjaro 5.895 m ile göklerde yerini almıştır. Kuzey afrikanın en yükseği ise; Fas’ın (Morocco) atlas dağlarında bulunan DJebel Toubkal zirvesidir (4167 m).
Ülkemizde Fas denilince Casablanca(Kazabılanka) , Marrakesh (Marakeş) şehirleri , turistik büyülü mekanları, akla gelir. Mart ayında buraya gitmeyi kafama koymuştum. Hayatımda hiç Afrika kıtasına ayak basmamam, Atlas okyanusunu görmemiş olmam, Akdeniz ve atlas okyanusu arasındaki cebelitarık boğazını görme isteği, beni ışık hızıyla Fas ( Morrocco) ya çekti. Burada bulunan Atlas dağlarının 4167 m lik Toubkal dağı zirvesi ise Afrikada zirve yapmak isteyenleri mıknatıs gibi kendine çeken bir büyülü dağdı.
Bu dağa gidebilmek için yaklaşık 3 ay hazırlık yaptım. İlk olarak ülkemizden fas’a hangi havayolu ile gidebileceğimi bulmam gerekti. 4 farklı alternatif buldum. Yorumlara bilgi bırakırsanız. size 1000TL ye gidiş dönüş uçak bileti bulabilme yolunu anlatırım. Ben Fas ülkesinde yaklaşık 10 gün kaldığımdan ilk olarak casablanca şehrine uçakla indim. Casablanca – Marrakesh arasını trenle kat ettim. 1. sınıf 150 DH dirhem. 2 sınıf 120 dirhem fiyatı vardı. 1 dirhem yaklaşık 0,6 TL. yaklaşık 72 TL ye geliyor. Ülkede her yere trenle gitmeniz mümkün. Hele Casablanca- Tanger arası 350 km yolu hızlı trenle 2 saatten az bir sürede almanız çok güzel bir duygu. saatte 315 km ye kadar hız yapan trenleri görünce imrendim. Neyse Toubkal zirve için önce Marrakesh( Marakeş)’e gelmeniz gerekiyor.
Buraya ister tren ister uçakla gelin. Bir rehberiniz yok ise önce bir Orange marka telefon hattı ( GPS, yön bulma ve İnternet için) almanız şart. Ben çok rahat ettim. Pasaportumu verdim. 5 dakikada 60 TL ödediğim 15GB limitli, 5 saat telefon görüşmeli hattım açıldı. İkinci yapmanız gereken Toubkal dağına en yakın yer olan İmlil e ulaşmak için bir araç bulmak. Yaklaşık 80 km, ama taksiler 400 eurolara varan fiyatlar istiyor. En güzeli bir araç kiralamak günlüğü 35 dolardan sıfır Dacia benzinli aracımı yine yorumlara bilgi bırakırsanız size ileteceğim araç kiralama servisinden temin ettim. Afrika da araç kullanmak bir hayli riskli, nedeni kimsenin kurallara veya beklemeye pek tahammülü olmaması , araçlarına hiç bakmıyorlar, her yerleri kırık çizik içinde. Onun için Babamın lafı aklıma geldi. Sadece kendi aracını değil, etrafında araçları da sen sürü yormuşsun gibi dikkat et derdi. İnanın bunu yaşayarak öğreniyorsunuz. Bir Gezi tur aracı yanımızdan gelip bize çarptı. Biraz özür diledikten sonra basıp kaçtı gitti.
Allah’tan bizim ülkemizdeki gibi değişen boyalı dertleri yok. Kiraladığım firma önemsemedi. Bende Yola koyuldum. Aşağıdaki harita size yolu çok kolaylaştıracaktır.
Önce Asni şehrine daha sonra İmlil e doğru yöneliyorsunuz. Arada radar kuran polisleri gördük. Polisler elinde radarla sizi bekliyorlar. Ülkemizde ki gibi araç görünce yavaşlamanız hikaye. Türk olmak bu ülkede büyük bir avantaj kime Türk olduğumuzu söylesek yardımcı oldu. Ama turist olduğumuzdan polis ücretsiz, halk ise ücretli yardım etmek istedi. Cebinize bol miktarda 1,2,5,10 dirhem bozuk para bulundurun. Park ettiğinizde, durduğunuzda yanınızda beliren dilencilerin sayısını siz bile dönerken hatırlayamıyacaksınız. Bu ülkede sokakta satılan hiç bir ürünün etiketi yok. ne kadar diye sorunca 300 dirhem diyor. Çok pahalı diyorsunuz. O da sen ne kadar verirsin diyor. Pazarlık güvene dayanmayan bir ortamda gelişiyor. Bazen 4 de bir fiyata bittiği bile oluyor. Asni’de marketten veya Marakeşteki BİM (evet yanlış duymadınız ülkenin her yerinde Bizdeki gibi BİM var) marketlerden biraz daha uygun yiyecek alışverişi yapabilirsiniz. Gittiğiniz İmlil de de her aradığınızı bulabilirsiniz ancak biraz fiyatlı. 2 gün dağda kalacağınız için yiyecek stoğu biraz önem arzediyor.
31.125060, -7.920162 koordinatlarından başlayacağınız trekking yürüyüşünüz 31.064053, -7.937414 koordinatlarında sona erecektir. haritadan göreceğiniz gibi yaz ayında 4 saat kış ayında 7 saat sürecek olan yol Les Mouflons 3207 m irtifadaki dağ evinde sona eriyor. yaklaşık 9 km
Tunç Fındık Nisan 2018 yılındaki tırmanışında buradan sonrasını şu şekilde anlatır. “1800m irtifadaki Imlil kasabasından, katır patikasından ortalama 6 saatlik trekle 3207m irtifadaki Les Mouflons dağevine ulaşılıyor; kuzeyden olan klasik rota zirveye buradan çıkıyor. Klasik rota veya ‘turist rotası’olarak bilinen olan kuzey boğazından teknik bir zorluk olmadan, geneli bir dağ yürüyüşünden ibaret 1000m kadar irtifa alımı ile Tizi’n Toubkal (Toubkal batı geçidi, 3900m) üzerinden, kayalık batı sırtını izleyerek kayalık ve çarşaklı bir düzlük olan zirveye, 4167m’deki metal trigonometrik ölçüm tripoduna varılıyor. Bu dağ çıkışı alpin derece olarak F (facile/kolay) zorluğunda. Bu rotanın bilinen ilk çıkışı sanırım 1923 yılında yapılmış; daha sonrasında bu dağ silsilesinde Fransız, İngiliz ve İspanyollar genelde orta zorlukta birçok kaya ve kulvar tırmanışları yapmışlar. Yüksek Atlas Avrupa’ya yakınlığı, ikliminin iyi olması, görece kolay ulaşımı ve ülkenin görece ucuzluğunun yanısıra egzotik çekiciliği nedeniyle İspanyol ve Fransız dağcılar ve tur kayakçıları arasında hala çok rağbet gören bir dağ silsilesi. ”
2019 temmuz ayında body bulamadığım, rehberlerle görüşme ve planlar yaptığım, kıyafet ve teçhizatım olamadığından dolayı bu zirveye çıkamadım. Ama Atlas dağlarının havasını solumak, onun görkemini görmek, ulaşılabilir olduğunu hissetmek benim için paha biçilmez bir histi. Yorum yazan tüm arkadaşlarıma burayı tanıtmak, rehberlik yapmak isterim. Tunç Fındık’ın anlattığı gibi zorluk derecesi fazla olmayan bir zirve.
24 yaşındaki Danimarkalı Dane Louisa Verterger ve 28 yaşındaki Norveçli Maren Ueland 20 Aralık 2018 de vahşice burada öldürüldüler. Bu katiller; insan israfı. Onları saygı ve sevgiyle bir kez daha anıyorum. 🙁
Marakeşin kıyamet meydanı, Eski Afrikanın başkenti olduğunu kanıtlıyor. Eskiden Avrupalılar ve Afrikalıların buluşma meydanı olan bu yerde, Herkes hünerlerini sergiliyor. Yemeklerini tadabilir, Yılanlarla, Maymun ve kobralarla tanışabilir, birazda argan yağı alıp dönebilirsiniz.